ElinaHytonen

Suzanne Humphries ja vaikeneva Suomi

 

Viime vuoden marraskuussa Suomeen saapui tohtori Suzanne Humphries, munuaislääkäri ja kirjailija, luennoimaan rokotuksista, niiden historiasta, väitetystä tehosta ja haittavaikutuksista. Hän on kirjoittanut aiheesta myös kirjan.

Hänet kutsui maahan kolmen lapsen äiti Iittalasta, etsittyään vuoden ajan internetviidakosta lääkäriä joka olisi asiantuntija rokotuskysymyksissä ja vapaa taloudellisista kytköksistä lääketeollisuuteen. Hän löysi neljä sopivaa ehdokasta ja valitsi heistä tri Humphriesin.

Tri Humphries piti neljä luentoa, kaksi Tampereella, yhden terveysalan ammattilaisille ja toisen suurelle yleisölle, kaksi Helsingissä, samalla kaavalla. Kuulijoita oli runsaasti, yhteensä 250.

Suzanne Humphries puhui omasta kokemuksestaan. Hän näki työssään sairaalassa, miten hänen munuaispotilaidensa kunto yhtäkkiä romahti. Syyksi paljastui yhä uudestaan potilaiden äskettäin, usein 24 tunnin sisällä saama flunssa- tai keuhkokuumerokotus. Esimies piti tri Humphriesin havaintoja mahdottomuutena, kun hän kertoi niistä, samoin moni kollega. Toiset kollegat alkoivat myös esittää potilailleen kysymyksen: Koska sinut on viimeeksi rokotettu? ja havaitsivat saman johdonmukaisuuden. Munuaispotilaiden tila huononi yhtäkkiä ja osa kuoli rokotusta seuranneina tunteina tai päivinä. Tri Humphries ei voinut enää luottaa lausumaan, johon hän oli aina uskonut ja joka väittää että rokotukset ovat turvallisia kaikille. Hän alkoi ottaa asiasta selvää.

Hän kohtasi myös työssään lapsiryhmiä, jotka olivat harvinaisen terveitä, lapsilla ei ollut infektioita, autoimmuunisairauksia eikä mielialahäiriöitä. Kävi ilmi, että näitä lapsia ei ollut rokotettu. Tri Humphries paneutui ottamaan selvää rokotuksista laajemmin. Hän tutki rokotusten historiaa ja vertasi sitä eri maiden väestön yleiseen kansanterveyden kehitykseen. Hänen löytönsä oli, että kuolleisuus tauteihin laski 1900-luvulla kaikissa teollistuneissa maissa elintason kohoamisen myötä ja että rokotusten aloittaminen merkitsi yleensä sairastumisen ja kuolleisuuden lisääntymistä uudelleen. Rokotukset eivät siis vähentäneet sairastumista, joka oli jo vähentynyt luonnollista tietä, vaan yleensä lisäsivät sitä.

Suzanne Humphriesilla on edeltäjiä. Kanadalainen lääkäri Guylaine Lanctot haastettiin vuonna 1996 oikeuteen, kun hän oli kirjoittanut rokotuksia arvostelevan kirjan The Medical Mafia. Oikeudenkäynnissä Lanctot´n asiantuntijatodistajana esiintyi saksalainen tri Gerhard Buchwald (kirja Vaccination: Business Based on Fear). Buchwald sanoi lausunnossaan: ”Brittiläinen sosiaalilääketieteen professori Thomas McKeown todisti, ettei tarttuvien tautien vähenemisellä teollisuusmaissa ollut mitään tekemistä rokotusten kanssa, vaan se johtui köyhyyden ja nälän vähenemisestä.” Esimerkiksi tulirokkoa vastaan ei yhtä epäonnistunutta venäläistä kokeilua lukuun ottamatta ole kehitetty rokotetta, ja se on vähentynyt pois itsestään. Sama pätee lavantautiin, jota vastaan ei ole ollut systemaattisia rokotuksia.

Entä muut? Tri Buchwald uskoi rokotusten suojaavaan vaikutukseen kuten useimmat muut kollegansa, kunnes hän sattui vilkaisemaan sairaalassa tiettyjä potilaspapereita. Toisen maailmansodan jälkeen aina vuoteen 1974 Saksassa oli 11 isorokkoepidemiaa. Papereista hän näki, että kaikki sairastuneet olivat saaneet rokotukset. Tämä oli Buchwaldille järkytys, joka sysäsi hänet perehtymään rokotuskampanjoihin ja niiden vaikutuksiin.

Polion torjuntatoiminnalla on mielenkiintoinen historia. Ennen poliorokotusten aloittamista Saksassa jokaisen, jonka ulosteessa oli poliovirus, katsottiin sairastuneen polioon. (Nykyään tiedetään, että täysin terveilläkin voi olla ulosteessa polioviruksia.) Näillä perusteilla arvioitiin, että poliotapauksia oli vuosittain 4000. Kun poliorokotukset käynnistettiin, tilastointitapaa muutettiin. Nyt polioksi laskettiin vain tapaukset, joissa potilas halvaantui vähintään kuudeksi viikoksi. Näin saatiin poliotapaukset vähenemään 400:an! ”Vuodesta 1978 Saksassa ei ole ollut ainuttakaan poliotapausta, mutta vuosittain on 50 poliorokotusten aiheuttamaa halvaantumista. Tämä on saanut Saksan terveysviranomaiset harkitsemaan rokotuskäytännön muuttamista, koska ei ole järkevää jatkaa rokotuskampanjaa, joka aiheuttaa 50 halvaantumista vuosittain, kun itse sairaus ei ole aiheuttanut niitä yhtään”, tri Buchwald sanoi (1996).

Jonas Salk, poliorokotteen keksijä, todisti vuonna 1977 muiden tiedemiesten kanssa Yhdysvaltain senaatin komisssion kuulemana, että lähes kaikki polioepidemiat vuoden 1961 jälkeen ovat suurmittaisten rokotuskampanjoiden aiheuttamia. (Science 4/4/77 ”Abstracts”) Mitä mahtaakaan tapahtua Filippiineillä ja Syyriassa Unicefin nyt aloittamien miljoonarokotusten seurauksena? Sen voi ennustaa: tulee lisää poliosairastumisia, jotka johtavat uusiin rokotuskampanjoihin. Tämä on nerokasta, joskin kyynistä myynninedistämistä.

Vuonna 1979 Ruotsi luopui hinkuyskärokotteesta sen tehottomuuden vuoksi. Hinkuyskätapauksia oli edellisenä vuonna 5.140; näistä 84 % oli saanut rokotteen kolme kertaa (BMJ 283:696-697, 1981). JAMA taas raportoi 1990, että yli 95 % USA:n koululaisista rokotetaan tuhkarokkoa vastaan, ja silti suuria tuhkarokkoepidemioita puhkeaa kouluissa jatkuvasti – ja suurin osa sairastuneista on jo saanut rokotteen (JAMA 21/11/90).

Jokainen on kuullut, että rokotukset ovat turvallisia ja haittavaikutukset harvinaisia tai hyvin vähäisiä. Lääkärit, sairaanhoitajat ja terveysviranomaiset eivät kerro rokotettavalle tai tämän vanhemmille, mitä saattaa tapahtua ja mitä on jo tapahtunut. Tilastoja ja raportteja haittavaikutuksista on jokaisen löydettävissä nettisivuilta ja kirjoista, myös terveysviranomaisten ja lääkärien löydettävissä. Monet niistä ovat jopa terveysviranomaisten laatimia. Kuolemantapaukset, halvaantumiset, Guillain-Barré-sairastumiset, narkolepsia: näitä tilastoidaan, samoin nyttemmin kätkytkuolemia ja autismitapauksia. Autismin mahdollisuudesta varoitetaan jo rokotepakkauksen kyljessä. Yhdysvalloissa vuonna 2012 lapsi sai alle 6-vuotiaana 52 rokoteannosta, kaikkiaan 15 eri rokotetta, ja autismitapaukset ovat lisääntyneet huimaavasti. Jo yksi lapsi 50:stä on autisti, kun luku vuonna 1980 oli 1:10 000. Tosin Yhdysvaltain National Vaccination Information Center ilmoittaa, että kaikista rokotusten haittavaikutuksista raportoidaan vain alle yksi prosentti. (Katso USA:n virallisesti listatut haittavaikutukset osoitteesta http://vaers.hhs.gov/index)

Jokainen rokote aiheuttaa aivotulehduksen, joka tuhoaa aivosoluja (G.Buchwald). Vaikutukset voivat olla lieviä , tuhoisia ja kaikkea siltä väliltä. Geneettiset muutokset ovat mahdollisia. Lääkäri John Down kertoi vuonna 1866 mongolin näköisistä lapsista, joita oli alkanut syntyä 1796 aloitettujen isorokkorokotusten mukana. Saksassa ensimmäinen Down-lapsi syntyi 1922. Down-syndrooma on ehkä ensimmäinen rokotusten aiheuttama synnynnäinen sairaus. Autoimmuunisairauksien ja allergioiden ohella rokotusten hermostoa tuhoava vaikutus näkyy ADHD-oireina, väkivaltaisuutena ja lukutaidottomuuden lisääntymisenä. Lapset eivät ymmärrä kirjaimia eivätkä numeroita. Vuonna 1996 Saksassa oli 4 miljoonaa lukutaidotonta, USA:ssa 27 miljoonaa.

Tiedon puutteesta ei siis terveysalan päättäjien ja lääkärien kohdalla ole kysymys, vaan jostain muusta.

Tapasin tri Suzanne Humphriesin hänen Suomessa käydessään. Hänelle oli Helsingissä järjestetty lehdistötilaisuus, johon ei tullut ainuttakaan median edustajaa. Se on osittain ymmärrettävää, koska kutsut lähtivät vasta edellisenä päivänä. Hänelle järjestettiin myös luentotilaisuus lääkäreille Espoossa pidetyn lääkärien seminaarin yhteyteen. Paikalle saapui kahdeksan lääkäriä. He kuuntelivat luentoa sanaa sanomatta, ja osa poistui ennen loppua. Kukaan ei esittänyt kysymyksiä. Tunnelma oli jäätävä, Suzanne Humphries sanoi. Hän on neljän vuoden ajan luennoinut eri puolilla maailmaa aiheesta, joka on terveyspoliittisesti, kansantaloudellisesti ja liiketaloudellisesti merkittävä, johon liittyy kuolemaa, sairautta, ahneutta, hyväuskoisuutta, huijauksia ja väärennöksiä, leikkiä ihmisten terveydellä, ja hän on itse aiheen asiantuntija. Joka paikassa, myös lääkäreille kohdistetuissa tilaisuuksissa hänen luentonsa ovat herättäneet paljon kysymyksiä ja vilkasta keskustelua. Mutta Suomessa: ei sanaakaan.

Ainoa media joka Suomessa haastatteli tri Humphriesia oli Rock Radio. Kunnia heille siitä.

Yritimme selittää tri Humphriesille, mistä tässä on kysymys. Maamme on pieni, täällä vallitsee aina yksi mielipide ja yksi guru kerrallaan, keskustelu ei kuulu perinteisiimme, lääkärit ovat oppineet meilläkin että rokotteet ovat turvallisia ja auttavat kaikkia, vanhojen oppien ja auktoriteettien kyseenalaistaminen on meillä erityisen vaikeaa koska olemme niin lainkuuliaista kansaa.

Mutta meillä vallitsee kyllä erityisen kova liitto kansainvälisen lääketeollisuuden, terveysviranomaisten, lääkärikunnan enemmistön ja median kesken. Lähes yhtä kova kuin Yhdysvalloissa? Ei ehkä, mutta kova.

Eläkkeelle lähtevä maan ylin lääkintäviranomainen, THL:n pääjohtaja Pekka Puska sanoi Ylen haastattelussa joulukuussa 2013, että hänen uransa vaikein hetki oli H1N1-rokotteen Pandermixin aiheuttama narkolepsiatapausten sarja. Hänen mielestään kuitenkin hän ja THL eivät olisi voineet tehdä mitään toisin.

Miksi ei? THL olisi voinut varoittaa yleisöä Pandermixin tiedetyistä haittavaikutuksista. Saksalainen lääkärijärjestö varoitti erityisesti rokotteen mahdollista haitoista ja kielsi ministeriensä, sotilaidensa ja ulkomailla työskentelevien virkamiestensä rokottamisen nimenomaan Pandemrixillä – he saivat toista rokotetta (sic). Keskustelu johti siihen, että vain 12 % saksalaisista halusi Pandemrix-rokotteen. Jopa Yhdysvaltain elintarvikevirasto FDA totesi, että rokotteen lisäaineet saattavat aiheuttaa vakavia haittavaikutuksia. Puolan terveysministeri katsoi, että lääketeollisuus ja WHO olivat suurennelleet vahvasti koko sikainfluenssapandemiaa. Puolassa rokotuksia ei aloitettu. THL tiesi taatusti, ettei rokotetta ollut koskaan testattu kunnolla. Se ei ole itse yrittänyt millään tavalla selvittää rokotuksen todellisia haittoja ja hyötyjä, ei julkaissut tilastoja esimerkiksi kohtukuolemista ja ennenaikaisista aborteista ja muista rokotteen aiheuttaman autoimmuunitulehduksen mukana tulevista vaivoista ja vammautumisista. Se ei ole ilmeisestikään kehottanut mediaa raportoimaan rokotteesta maltillisesti, myös kriittisesti. Päinvastoin, Pekka Puska itse uhkasi julkisesti kaikkia rokotukseen kriittisesti suhtautuvia. Ja lopuksi: THL ei ole torjunut Pandermix-rokotetta eikä luopunut rokotuskampanjasta, vaikka olisi voinut.

Entä media. Riittäköön yksi esimerkki. Syksyllä aloitettiin Suomessa rokotukset papilloomaviruksen (HPV) erittäin harvoin aiheuttamaa kohdunkaulasyöpää vastaan. Rokote on harvinaisen pahamaineinen ja aiheuttanut tuhansia elinikäisiä vammautumisia ja kuolemia. Tri Nina Bjelogrlic-Laakso astui julkisuuteen vaatien viranomaisia jakamaan nuorille ja heidän vanhemmilleen totuudenmukaista tietoa rokotteesta, vedoten sen todettuihin vakaviin haittavaikutuksiin, joista kansainväliset lääketieteelliset aikakauslehdet olivat kertoneet. Nina Bjelogrlic-Laakso on entinen Lääkelaitoksen tieteellisistä neuvonnoista vastannut ylilääkäri ja ymmärtääkseni tietää, mistä puhuu. Hän oli jopa pääsemässä radiohaastatteluun THL:n edustajan kanssa, mutta viime hetkellä hänen osallistumisensa peruttiin ja studioon jäi THL:n edustus. Suomen Lääkärilehti ei myöskään julkaissut hänen mielipidekirjoitustaan aiheesta. Sen sijaan Journalistiliiton lehti Journalisti.fi ansioitui julkaisemalla freelancetoimittajan artikkelin, jossa muutamaa HPV-rokotteesta varoittanutta tv- ja sanomalehtitoimittajaa (heitäkin on!) sanottiin puoskareiden sylikoiriksi ja Nina Bjelogrlic-Laaksoa puoskariksi. Se oli niin puhdasveristä kansainvälistä lääketeollisuuden lobbausta Skepsis-järjestöjen tyyliin, että minua entisenä Helsingin Sanomalehtimiesyhdistyksen jäsenenä hävetti. Suomi on syvällä tässä synnissä.

 

 

Lähteet: Dissolving Illusions, Disease, Vaccines, and the Forgotten History, Suzanne Humphries, MD, Roman Bystrianyk, 2013; The inside story on vaccine dangers, http://www.naturalnews.com/042642_Suzanne_Humphries_vaccin...; http://www.whale.to/vaccines/buchwald9.html; Study finds flu shot really did make people sicker, Helen Branswell, The Canadian Press, http://metronews.ca/health/363279/canadian-problem-maybe-not...; Historical data shows vaccines are not what saved us, Rich Stossel, http://www.naturalnews.com/042729_vaccines_historical_data_dec; Five Reasons Why I`ll Never get a Flu Shot, http://usahitman.com/frwngafs/; Vaccination, Social Violence, and Criminality: The Medical Assault on the American Brain, Harris L.Coulter, Ph.D, http://www.vaccinationinformationnetwork.com/vaccination-social...; Ruotsalaisporfessori: Pandemrix-rokotteen vaaroista tiedettiin, http;//www.mtv.fi/ulkomaat/artikkeli/ruotsalaisprodessori…; VACCeptable Injuries, Increasing Childhood Diseases & Developmental Disorders, Markus Heinze, 2012, http://www.createspace.com/3886322; Vaccines, http://www.sailhome.org/Cincerns/Vaccines.html; 11 Reasons Why Flu Shots Are More Dangerous Than A Flu, http://www.whydontyoutrythis.com/2013/09/11-reasons-why-flu-sh...; 8 Year Study Finds flu Vaccines Ineffective in Decreasing Hospitalizations from the Flu, http://healthimpactnews.com/2013/8-year-study-finds-flu-vaccines...; No Polio in the Philippines Since 1993, but Mass polio Vaccination Program Targeted for 500,000 Typhoon Victims Under Age 5 (Why Are Children Dying in Countries Where Unicef Works?), http://wakeup-world.com/2013/12/04/no-polio-in-the-philippines-s...; The Marvelous Health of Unvaccinated Children, Francoise Berthoud, MD, pediatrician, http://www.thehealthyhomeeconomist.com/marvelous-health-of-un...; Lastenreuma huolestuttaa iittiläisiä vanhempia, Kouvolan Sanomat, 23.12.2013; Lapsille puhkesi joukkoreuma Iitissä, http://yle.fi/uutiset/lapsille_puhkesi_joukkoreuma_iitissa/7025448; tri Antti Heikkilän blogit 16.9.2013 HPV-rokotukset aloitettu Tampereella, http://www.anttiheikkila.com/blogi/hpv-rokotukset-aloitettu-tamper... sekä 25.11.2013 Flunssarokotus-hypeä jälleen, http://www.anttiheikkila.com/blogi/flunssarokotus-hypea-jalleen/?f... sekä 26.12.2013 THL:n Isä Aurinkoinen eläkkeelle, http:://www.anttiheikkila.com/blogi/thl:n-isa-aurinkoinen-elakkeelle/; Tuliko toimittajista puoskareiden sylikoiria?, Hanna Hyvärinen, Journalisti.fi, 13/2013, http://www.journalistiliitto.fi/journalisti/lehti/2013/13/debatti/tulik...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (26 kommenttia)

Veikko Penttinen

Haluaisin uskoa ja luultavasti uskonkin, ettei kyse ole harkitusta salaliitosta, ei ahneudesta, eikä edes tyhmyydestä. Kyse on psykologiasta. Suomalaisten aivot sopivat insinööritieteisiin paremmin kuin ehkä olisi tarvis ja insinöörityyppihän uskoo tutkittuun tietoon.

Jos tieto tulee labrasta se on luotettavampaa kuin, jos tieto tulee kentältä, epämääräisistä ihmisten kokemuksista.

Rasva-, statiini-, vitamiini- ja lisäravinneväittelyt erinomaisina esimerkkinä. Rokotusjutut sopivat myös samaan kaavaan. Tuollainen ajattelumalli sopeutuu myös paremmin viranomaishallintaan. Putkiaaivoinen ei pysty näkemään elämän koko kirjoa, vaan ainostaan focuspisteen kerrallaan.

Käyttäjän donnybird kuva
tuula pakarinen-curry

Hyvä kirjoitus, kiitos hyvästä tiedon jakamisesta.

Totesin jo kaksikymmentä vuotta sitten, että rokotetut lapset saivat
useammin tuhkarokon, kuin rokottamattomat.

Asuin alueella, jossa rokotus ylipäätänsä oli vain 60-70 prosenttiluokkaa. Eli oli siis mahdollista verrata.

Lobbaus on tässäkin kova sana. Englannissa asuessanai terveyskeskukset
joutuivat hylkäämään potilaiden ottamisen asiakaslistalleen, jos asiakas ei suostunut rokotukseen.
Tämä siksi, että terveyskeskus rahoitus riippui rokotettujen määrästä, ja piti päästä tulokseen, ainakin 90 prosenttiin.

Moni vanhempi saikin kirjeen, että jos ei tule rokotukseen, joutuu vaihtamaan terveyskeskusta. Lakihan kuitenkin sanoo, että asiakkaalle pitää tarjota terveyskeskuspalvelu, jonka asiakas hyväksyy.

Kovin eettistä tämä toiminta ei tietenkään ollut, mutta taloushan aina ensin määrittelee kaiken, vaikka sitä on tavallisen taallaajan yleensä vaikea uskoa.

Englannissa huomasin sellaisen seikan, että mitä parempi osaisia ihmisiä, tai korkeampaa sosiaaliluokkaa, sen vähemmän yleensä rokotettiin. Nykyinen terveys systeemi nähdään uutena rahasteluna.
Siellä on muutenkin kiinalainen, ja kaikki muu luonnollinen menetelmä vielä paljon suositumpaa kuin suomessa.

Tämäkin kirjoitus osoittaa, kuinka mediaa ei saada keskusteluun, koska mediaa ohjaa virallisuus. Mutta tulee muistaa, että virallisuus on vain jonkin eturyhmän rahallinen voitto, ja se ei ole yhtä kuin totuudellisuus, tietenkään.

Valitettavaa on, että kaikilla aloilla aletaan mittaamaan kaikkea rahassa.
Kuuluuhan terveyspalvelujen tuottokin kansantalouden nousuun, vaikka kansa kuinka siitä kurjistuisi.
Vääriä mittareita, ja täten vääriä tuloksia. Mutta ihminen onkin kaikessa nyt vain tuloksen mitta, ei hyvän elämän mittaaminen aina siinä korreloidu. Eikä terveyden edistämisellä ole mitään tekemistä sairausbisneksessä.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Itse en mainittavasti nykyään luota lääketeollisuuden eettisyyteen ja hyviin tarkoituksiin. Laatu on aina saanut väistyä voitontavoittelun tieltä. Moraalista ei kannata edes puhua.

Kuvaava esimerkki voitto on tärkein -ajattelusta minulle on ollut Maailmanpankin (jonka virallinen tehtävä on auttaa kehittyviä maita) silloisen pääekonomisti Lawrence Summersin sisäinen muistio, jossa Summers kehotti pankkia edistämään likaisen teollisuuden siirtämistä kehittymättömiin maihin: "Nähdäkseni taloudellinen logiikka myrkyllisen jätteen sijoittamisessa matalapalkkaiseen maahan on väistämätön, ja meidän tulisi tunnustaa se."

Summersin idea oli säästää monikansallisten yritysten terveydenhoito- ja jätekuluja. (The Economist, 08 Feb 1992).

Samalla kehittyviin maihin siirtyi uusia, sairauksia aiheuttavia ongelmia, joihin voitiin myydä lääkkeitä ja palveluita. Sekä tietenkin lainaa niiden rahoittamiseen.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Mahtava kirjoitus ja täynnänsä täyttä asiaa. Meitä ovat lääketehtaat vetäneet huulesta ja saaneet ties kuinka suuret voitot. Ne ja koko rokotuksiin uskovat lääkärit pitäisi vetää edesvastuuseen ja korvauksiin viattomille ihmisille aiheutetuista seurauksista.

Pieniä valonpilkahduksia on kuitenkin maailmassa. Syyrian sodan ainoa positiivinen asia taitaa olla se, että lapset eivät nyt saa polio- tai muitakaan rokotuksia. Afrikassa on maita, joissa uskotaan aivan oikein, että rokotukset ovat länsi-maiden juoni alentaa miesten hedelmällisyyttä. Samoin esim. Afganistanissa ja Pakistanissa on alueita, jotka ovat säästyneet tältä rokotushysterialta.

Tieto rokotusten haitoista kyllä leviää pikkuhiljaa ja jossain vaiheessa se tunnustetaan. Mutta ikävä kyllä hinta on aivan hirveä tässä välillä.

Käyttäjän TeroTiensuu kuva
Tero Tiensuu

Erland Salo, onko hienoa, että Syyriassa ei ole pystytytty antamaan polio-rokotteita? Nyt siellä riehuu polio-epidemia. WHO on todennut Syyriassa kymmenen poliotapausta. Syyriassa lapsia ei ole pystytty rokottamaan entiseen tapaan maata kohta kolme vuotta koetelleen sisällissodan takia. Lisäksi Israelista on löydetty poliovirusta jätevesiä tutkittaessa.

Syyriasta poliota löydettiin ensimmäistä kertaa 14 vuoteen. Länsi-Euroopasta halvaantumista aiheuttava tauti on käytännössä kadonnut.
http://www.hs.fi/ulkomaat/a1383878589950

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Ei tästä kovin kauan ole, kun WHO tiedotti Israelissa olevan polioepidemian tynkää. Rokotetuilla nimittäin.

Toissa vuonna WHO tiedotteli Euroopan rokkoepidemian aluista. Silloinkin tauti näytti iskevän vain rokotteella suojattuihin.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Lue hyvä ihminen Elina Hytösen blogi kokonaisuudessaan ja viitteetkin huolella. Myös tuula pakarinen-curryn kommentit ovat aina lukemisen arvoisia.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Eniten olisi huolissani, jos lastenlapseni jäisivät rokottamatta tällaisen värittyneen idotismin leviämisen takia.

Tästäpä muistinkin, että pitää käydä ottamassa Hepatiitti B:n kolmas rokotus. Kuulemma elinikäinen suoja.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

New York Times kertoi 29. tammikuuta 1992 Yhdysvaltain armeijalle annetusta keltakuumerokotteesta jonka seurauksena 330 000 sotilasta sai hepatiitti B-viruksen.

Tuli vaan mieleeni tuosta kommentistasi tuo tapaus.

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti

http://roskatiede.wordpress.com/2013/12/05/amerikk...

Toivon lämpimästi, että rokotevastustajat jättävät itsensä rokottamatta. Jos jätätte lapsennekin rokottamatta, alkaa luonnonvalinta taas toimia kiihtyvällä vauhdilla.

Käyttäjän satuimmonen kuva
Satu Immonen

Muuten hyvä, mutta nuo rokottamattomat tulevat tartuntoineen kuormittamaan terveydenhuoltoamme jossain vaihessa aika rankasti.

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti

Tietysti täytyy toivoa, että rokotevastainen hakee rohtonsa homeopaatilta eikä julkiselta puolelta.

Katja Lesonen

Valinnanvapaus rokottamiseen on oltava,ja todella monet rokotuksia puolustavat tahot,eivät ota niitä itselleen tai lapsilleen,ainakaan näitä mitä yleisesti tyrkytetään.vihurirokon ja tuhkarokon olen pienenä sairastanut,niinkuin kaikki lähiympäristössäni,kukaan ei sairastanut mihinkään vakavaan jälkitautiin,mikä on myönnän,mahdollista kyllä,mutta emme olleet kai pahemmin aliravittuja emmekä muuten sairaita,jolloin tottakai jälkitaudit huomattavasti enemmän mahdollisia.
THL ei vieläkään tunnusta vastuutaan sikapiikistä,ja kuten näemme kukaan ei muista uhkailuja ja monia vakuutteluita siitä että taatusti piikki on turvallinen ottakaa tai olette vastuussa monien muiden sairastumisista,Täytyy sanoa,että oli oksettavaa touhua seurata silloin ja vielä oksettavampaa seurata kuinka korvausrahoista saa tapella. No olemmehan hyviä koekaniineja me suomalaiset...En antanut lapsieni ottaa piikkiä,ja yllätys,koulussa kaverit sanoivat että lapseni suurinpiirtein tapattaa kaikki muut valinnallaan,hyvin on aivopesu purrut.Kehoitan kaikkia miettimään pari kertaa ennen tällaisten rokotusten ottamista,ovatko varmasti tarpeellisia ja seuraamaan ,mitä muualla maailmassa tapahtuu,monesti joutuu yksin tällaisten päätösten kanssa,ja päätös on aina vaikea ja painostus kova.Lukekaa,tutkikaa,tarkkailkaa ja kuunnelkaa sydäntänne-

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Minua ei lakkaa hämmästyttämästä, että rokotteen ottaneet pelkäävät saavansa tautitartunnan rokottamattomilta siihen tautiin, johon heillä pitäisi oleman rokotteen antama suoja.

Joku logiikka tässä varmaan rokotetuilla on, mutta minulta se pakenee.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Mikään rokote ei ole koskaan antanut 100 prosenttista suojaa mitään tautia vastaan. Logiikkaa?

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

"THL ei vieläkään tunnusta vastuutaan sikapiikistä"
Ymmärtääkseni THL on tiedottanut jo nyt influenssarokotuksesta kattavasti. Korvauksetkin on sovittu, mutta joitakin epäselvyyksiä on vielä. Ja näihinhän iltaläpyskät käyvät kiinni kuin sika limppuun.

Lapsellasi meni erittäin hyvin, joten älä ikinä kuuna kullan valkeana anna lupaa rokottaa häntä mitään vastaan. Muista, että mikäli matkustatte ulkomaille on erittäin tärkeää, että ketään koko perheestä ei rokoteta.

Käyttäjän tiipou kuva
Teemu Havulinna

Hyvät massit tuokin varmaan kerää kun kutsutaan Suomeen ja jokapuolelle luennoimaan

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Omasta puolestani myös kirjoittajalle kiitoksia.

Kyllä eri äänten täytyy voida kuulua, ja näistä asioista täytyy voida myös itsenäisiä mielipiteitä muodostaa.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Samaa mieltä Riikka. Meidän tulee seuraavaksi saada Suomeen tiedenainen, joka puhuu homeopatiarokotusten ylivoimaisuudesta.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

"Homeopatia (kreikan sanoista όμοιος (hómoios), "samankaltainen" ja πάθος (páthos), "kärsimys") on 1700-luvun lopulla eläneen Samuel Hahnemannin (1755-1843) tutkimuksiin, kokemuksiin ja hoitotyön tuloksiin perustuva systemaattinen uskomuslääkintäjärjestelmä,[1][2] jonka mukaan tauteja tulisi hoitaa antamalla potilaalle pieniä määriä sellaista ainetta, joka suurina määrinä tuottaa tautia muistuttavia oireita. Homeopatia on lääketieteen ja luonnontieteiden vastaista uskomushoitoa ja lääketieteen hylkäämä oppisuunta...
...Tieteellisesti ei kuitenkaan ole mitään syytä odottaa laimennettuun nesteeseen jäävän lääkeaineen ominaisuuksia."

http://fi.wikipedia.org/wiki/Homeopatia
(Mahtaako olla Skepsiksen kirjoittama Wiki-teksti?)

"Rokotus on terveydenhoidollinen toimenpide, jolla pyritään ehkäisemään sairauksien haittoja. Rokotuksessa ihminen saa yleensä joko pistoksena (tavallisimmin lihakseen, ihon sisään tai ihon alle), suun kautta tai nenäsuihkeena rokotteen, jossa on taudinaiheuttajien laimennettua kantaa, inaktiivisia taudinaiheuttajien osia tai muunneltuja taudinaiheuttajien tuottamia myrkkyjä. Rokotuksen tarkoitus on aiheuttaa elimistössä puolustusreaktio, joka jättää elimistöön muistijäljen. Elimistöön muodostuvien soluvälitteisen immuniteetin ja vasta-aineiden on tarkoitus estää tartunta tai lieventää tartunnan aiheuttamia haittoja."

http://fi.wikipedia.org/wiki/Rokotus

Voisi ehkä sanoa, että rokotekin on homeopaattinen valmiste: pieniä määriä vaikuttavaa ainetta liuoksessa tarkoituksena jättää elimistöön muistijälki taudista herättämään vastustuskykyä.

Hanna Saarimäki

En minä uskaltaisi matkustella maailmalla ilman hepatiittirokotuksia.. Tai puuhastella puutarhassa tai retkeillä metsässä ilman jäykkäkouristusrokotusta, siihen ei kai jälkikäteen ole hyviä parannuskeinoja?

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Uusimmassa Tiede-lehdessä 1/2014 on aukeaman kirjoitus "Mitä jos ei rokoteta" Se on varmaankin pelkkää ropakantaa ja virhettä kaikki tyyni.

Pääkirjoituksessa esitetään, että kun flunssarokotteen jäljiltä kymmenet lapset ja nuoret sairastuivat narkolepsiaan niin rokotteella vältettiin vähintään 50 kuolemaa sekä 40000 sairastumista. Eiköhän tämäkin ole tavanomaista puutaheinää. Vai mitä Hytönen, Pakarinen-Curry ja Söyrinki?

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Pikku-Hilkka Laronia

30v salatut dokumentit UK:sta paljastavat rokotehuijauksen. Laumasuoja ei totta.Rokotetut sairastuvat herkimmin. http://nsnbc.me/2013/05/10/the-vaccine-hoax-is-ove...

Otto Gustafsson

Kannattaa lukea myös kriittinen kommentti tästä kirjoituksesta. Asioilla on monta puolta ja jos tämä kommenttini poistetaan, se osoittaa, ettei bloggajaan väitteet kestä edes päivänvaloa: http://roskatiede.wordpress.com/2014/01/23/rokotev...

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Intia on poliovapaa rokotusten vuoksi. Tietenkin siinäkin maassa olisivat kaikki iloisempia ja terveempiä, mikäli rokotuksia ei olisi tehty.

Etelä-Suomessa on tuhkarokkoepidemia vaivannut Steiner-koulua, kun sen oppilaista on vain osa rokotettu. Kouluun eivät nyt pääse rokottamattomat. Eipä tuo mitään, koska tuhkarokko on lastensairaus, joka täytyy käydä läpi. Jotkut siihen kuolevat enemmistö ei.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Kerrottiinko lehdissä, olivatko sairastuneet rokotettuja vai rokottamattomia? Vai molempia?

Toimituksen poiminnat