ElinaHytonen

Kaikki blogit puheenaiheesta Ajankäyttö

Ihmisen ja hänen aikansa kunnioittamisesta

 

Suomalainen palvelu – ainakin itselleni tämä sanapari antaa melko ristiriitaisen mielikuvan. Pienyrittäjät palvelun usein hallitsevat, mutta suurissa organisaatioissa tilanne rupeaa helposti lipsumaan. Puhumattakaan julkisin varoin rahoitetuista organisaatioista, joissa prosessia optimoidaan asiakkaan kustannuksella. Seuraavassa esimerkki:

Lapseni sairastaa diabetestä. Taudin hoito vaatii jatkuvaa lapsen verensokerin sekä syömisten ja liikumisen määrän tarkkailua. Tämän lisäksi hoitosuhteemme HUSiin vaatii moninaisia toimenpiteitä.

Tuntien... Viikkojen vähyys..

Googletin niinkin yleisen aiheen kuin ajan vähyyden. Tai kuinka vähän aikaa meillä oikeastaan on. En löytänyt mitään sopivaa, koska en kirjoita tai lue siitä, kuinka haluan säästää aikaa matkustamisessa, taloudessa, politiikassa tai muussakaan. Minusta tuntuu ettemme ymmärrä mitä aika meille merkkaa oikeasti.

Ansiotyöhön käytetyn ajan muutokset 2000-luvulla

Tilastokeskuksen tutuksi tulleen luotettavien pitkän aikavälin tilastotietojen mukaan suomalaisten ajankäyttö pääluokittain jaettuna nukkumiseen, ansiotyöhön, vapaa-aikaan, ruokailuun, kotitöihin ja opiskeluun on pääpiirteissään säilynyt suhdemuodossaan viimeiset 40 vuotta. Ainoa merkittävä muutos on tapahtunut 2000-luvulla, jolloinka vapaa-ajan merkitys on korostunut ja ansiotyöhön käytetty aika on supistunut entisestään.

 

Ajankäytön muutokset

 

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä