*

ElinaHytonen

Kaikki blogit puheenaiheesta Masennuslääkkeet

Masennustutkimus STAR*D – miten farmafaaraot väärensivät tulokset?

Kuten tällä blogipaikalla on jo todettu, kliiniset masennuslääketutkimukset ovat tieteellisesti ala-arvoisia. Kun alkoi käydä yhä ilmeisemmäksi, että tutkimukset tuottivat huonoja tuloksia, päätettiin Yhdysvalloissa 2000-luvun puolessavälissä tehdä laaja ns. naturalistinen tutkimus, jonka piti puhdistaa masennuslääkkeiden maine, mutta toisin kävi.

 

SSRI-lääkkeet ja lento 4U9525....

Nyt, kun saksalaislähteistä pikku hiljaa paljastuu, että perämies Andreas Lubitz kärsi pitkään masennuksesta, kannattaisi lukea uudestaan Tapio Rissasen viikontakainen blogi: Haluan jälleen tappaa! Juttu SSRI-lääkkeistä. Mielestäni Tapsan blogikirjoitus on ollut foorumin tärkeimpiä.

Masennuslääketutkimukset ovat tieteellisesti ala-arvoisia

Masennuslääkkeiden, kuten serotoniini- ja/ tai noradrenaliinitasoa aivoissa kohottavat SSRI- ja SNRI-lääkkeiden kliiniset tutkimukset toteutetaan siten, että ns. kaksoissokkotutkimuksissa käyte­tään vertailuna plaseboa, nimenomaisesti inerttiä lumetta (jolloin mitään ei tunnu missään). Muita kuin psykiatrisia lääkkeitä tutkitaan yleensä vertailemalla tutkittavaa lääkettä markkinoilla oleviin valmisteisiin.

Lääkkeistä markkinoinnilla tehokkaita – tapaus essitalopraami

Suomen lääkelaitos Fimea julkaisi viime vuonna  kahden SSRI-masennuslääkkeen, essitalopraamin ja sitalopraamin arviointikoosteen (Fimea kehittää, arvioi ja informoi -julkaisusarja 6/2013 ).

Ala asiantuntijaksi

 

Hetkittäin olen kyllästynyt puhumaan mielestä, masennuksesta ja varsinkin lääkkeistä. Mielen lääkintä on kuitenkin merkittävä yhteiskunnallinen kysymys. Paljon tärkeämpi kuin uutisten jokailtainen  "talousmarkkinaennustepäivitys" - pääaihe. 

 

Hyviä puheenvuoroja

Masennuslääkkeet ovat huijausta

Faktaa on, että masennus ei johdu kemiallisesta epätasapainosta aivoissa. Itseasiassa vasta mielialalääkkeet aiheuttavat sen kemiallisen epätasapainon aivoissa. Esim. jotkin masennuslääkkeet aiheuttavat maniaa.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä