ElinaHytonen

Kaikki blogit puheenaiheesta Venäjä-trolli

Trollauksen koko kuva?

YLE-kioski julkaisi viime keväänä Jessikka Aron Bonnierin suurella journalistipalkinnolla 2015 palkitun juttusarjan Venäjän suomalaisia verkkokeskusteluja manipuloivista trolleista. Aron journalismi antoi erityisesti Nato-mielisille turvallisuuspolitiikasta kiinnostuneille keskustelijoille vahvan lyömäaseen ”venäjämielisiä” verkkokeskustelijoita vastaan.

Mikä on Venäjä-trolli

Yle aloitti syksyllä 2014 kampanjan Venäjä-trolleja vastaan. Ehkä minulta on jotain mennyt ohi, mutta mielestäni tähän mennessä nämä toimittajat ja trollitutkijat eivät ole määritelleet, mikä on Venäjä-trolli. He ovat päinvastoin sanoneet, että on vaikea tietää kuka tai mikä on Venäjä-trolli. Silti he ensimmäisenä kysyivät tietoa Venäjä-trolleista tavalliselta kansalta ja pyysivät tarinoita Venäjä-trollikokemuksista. Tätä kerättyä palautetta he sitten esittelivät ikäänkuin tutkimustulosta.

Je suis trolli

Tammikuun 7. päivä kuluvaa vuotta tapahtunut terrori-isku Charlie Hebdo –lehden toimitukseen Pariisissa sai läntisen maailman johtajat puhumaan ja marssimaan sananvapauden puolesta. Mukana oli poliittista johtoa myös Suomesta. Kuka vielä muistaa aiheen ympärille kietoutuneen sananvapauskiihkoilun? Sananvapaudesta oltiin niin ylpeitä, että Je Suis Charlie –lausetta toisteltiin siellä sun täällä. Joillakin tahoilla haluttiin jopa kumota laki uskonrauhan rikkomisesta, että saisi kunnolla pilkata profeettoja.

Venäjä-trollin metsästys

Kirjoitin, mistä johtuu että venäläiset rakentavat talojensa ympärille  korkeita aitoja. Sain yhden kommentin:

Jorma: "Sinä se sitten jaksat vaahdota ja unelmoida. Ei se Karjala tule takaisin vaikka kuinka trollaisit ja mollaisit. Hyväsy tosiasia niin saat yösi nukuttua paremmin."

Säikähdin, onko Jorma Venäjän trolli?

Hän ei vastannut sanallakaan esittämääni asiaan. Hän kirjoitti  henkilökohtaisen varoituksen. Oli selvittänyt minun taustoja. Koin sen uhkaukseksi  tyyliin: Me tiedämme missä sinä asut, varo!

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä