*

ElinaHytonen

Kaikki blogit puheenaiheesta Yksilönvapaudet

Normienpurun globaali tilannekatsaus

Valtiollisen sääntelyn ja yksilönvapauksien välisen suhteen epätasapaino puhututtaa kaikkialla maailmassa. Seuraavassa suppea globaali katsaus, missä tällä hetkellä menemme. 

Suomessa normien ja byrokratian haitalliset vaikutukset kansalaisvapauksiin ja yrittäjyyteen ovat olleet poliittisen toiminnan painopisteenä jo jonkin aikaa. Aloitteita on julkaistu ja jotain on jo saatu aikaiseksikin. Työtä riittää vielä tehtäväksi ja samalla on tarkkailtava, ettei uutta sääntelyä synny vanhan tilalle. Tässä voisi pohtia Donald Trumpin esittämää mallia (listan viimeisenä).

 

Perinnönjako on antajan oikeus

Toimittaja Mikko Puttonen kirjoittaa tänään Helsingin Sanomissa kolumnissaan ”Sadan prosentin perintövero tasaisi pelimerkit” lasten oikeudesta periä vanhempansa. Puttonen argumentoi aivan oikein, ettei tällaista lähtökohtaista oikeutta ole, ja että perintö on harvoin ansaittua rahaa.

Rokotealoitteeni ei sisällä suoraa pakkoa eikä puutu yksilönvapauksiin

Kerroin alkuviikosta valmistelevani lakialoitetta, jonka mukaisesti lasten perusrokotusohjelmaan osallistuminen tehtäisiin pakolliseksi. Aloite on herättänyt runsaasti kansalaiskeskustelua ja olen saanut siitä paljon niin positiivista kuin negatiivistakin palautetta. Kiitoksia siitä kaikille.

Oikeus arvokkaaseen ja kivuttomaan kuolemaan.

Eutanasia on kreikkaa ja tarkoitaa hyvää kuolemaa. Eutanasian tavoite on sietämättömien kipujen ja kärsimysten lopettaminen, kun sairauteen ei ole olemassa hoitokeinoja, eikä kipujen lieventämiseen  ole humaaneja keinoja. Aktiivisen eutanasian lisäksi puhutaan myös passiivisesta eutanasiasta. Tämä tarkoittaa hoitojen keskeyttämistä tai hoidon antamatta jättämistä.

Natsismia vai "natsismia" Suomeen?

Suomi puhuu nyt katupartioista. On kuulemma vaara, että kaljupäisistä rikostuomion saaneista rasisteista koostuvat ääriliikkeet ryhtyvät valvomaan naisten ja lasten turvallisuutta julkisilla paikoilla, ja miksei vähän syrjäisemmilläkin. Tälle vastalauseena on lukemattomilla päättäjien suilla sanottu, että oikeutta ei saa ottaa omiin käsiin, rasismia ei sallita, ja turvallisuuden valvonta kuuluu poliisille!

Ja tuo on kaikki totta.

Itsenäisyysjulistuksen unohdettu merkitys

Kautta aikojen ovat suomalaiset olleet vieraiden valtakuntien alaisuudessa. Milloin ruotsalainen, milloin venäläinen hallitsija on pannut kansan verolle ja säädellyt Suomen kansan sisäisiä asioita. Tätä jatkui vuosisatoja, mutta siitä huolimatta suomalaisten toivo vapaudesta ei kadonnut. Historiassa on lukuisia kohtia, joissa suomalaiset – Jaakko Ilkka, Sprengtporten, jääkäriliike j.n.e. – ovat nousseet avoimeen kapinaan hallitsijaa vastaan.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä