ElinaHytonen

Kaikki blogit puheenaiheesta Ammattitaito

Katastrofi rakennusalalla

Olen tuossa jutellut eri urakoitsijoiden kanssa . Jotka rakennusalalla vuosikymmeniä Uudellamaalla työskennelleet . Näkemys on sellainen jotta kun vuokramiehil työmaita pyöritetään . Ammatti ylpeys työn laadusta hiipunut . Ennen vanhaan kun oli joku rakennus yritys . Siellä oli vanhoi jotka pitkään oli yrityksessä ollut . Nuoria otettiin yritykseen sisään oppimaan . Nyt tuo jatkumo jossa tieto taito ja ammattiylpeys siirtyy yrityksessä eteenpäin . On kadonnut ja tuhottu pompottamalla minuutti irtisanomis työläisiä pitkin poikin . Ihminenhän on viisas eläin .

Tutkimusetiikkaa - kauhalla vai suolalusikalla?

Humanistisella alalla eettisyys on joskus niin ja näin. Lääketieteessä otetaan joka käänteessä huomioon tutkimuskohde ihmisenä, humanistisella alalla hänet voidaan tyystin sivuuttaa lupa- yms. asioissa.

 

Hyvä tutkija, juristi, lääkäri ja minkä tahansa alan ammattilainen ottaa työssään huomioon koko yhteisön jota se koskettaa. Hän ei aja pelkästään asiakkaansa etua saati omaansa, vaan silmämääränä on eettisyys laajemminkin.  

 

Ota minut töihin!

No niin!

HYVÄ yrittäjä - palkkaa minut töihin! olen hyvä oppimaan. Minulla on tietotaito jota monella ei ole. Olen siis pätevä. En kuitenkaan ole pätevä metallimies, enkä reikämies - no jos totta puhutaan niin olen ollut töissä reikämiehenä. Olen myös lapioinut "paskaa" - olen sitä muuten tehnyt myös oikeasti. Olen myös ratsastanut lehmällä, ja onkinut, sekä tullut kolme kertaa ampiaisen pistämäksi kun olen marjastanut.

Oikeudenmukaisuus ja sen puolustaminen on minun juttuni.

Ammattiosaajat tekevät tulevaisuutta

Ammatillisen koulutuksen tarkoitus on paitsi kouluttaa ammattiin, myös kasvattaa nuoria ja lisätä heidän kansalaistaitojaan. Nuoret tarvitsevat asiantuntevaa opinto-ohjausta opintojensa aikana. Heitä tulee motivoida opintoihin sekä ohjata ammattiin ja työelämään. Lähiopetusta on tarjottava riittävästi, jotta esimerkiksi ryhmässä työskentelyn taidot kehittyvät.

Trafi, kulut, ammattitaito

Pauli Vahteran blogin mukaan Trafin työntekijöiden keskipalkka oli 5188- (vuonna 2013), tänään varmaan korkeampikin.

Työntekijöitä reilut 500 ja silti Trafi ostaa vielä ulkoisia asiantuntijapalveluja. Autoveroosaston osastonjohtaja Juha Kenraali selitti (2015) korkeita palkkoja sillä, että on luotu kovanluokan asiantuntijaorganisaatio. Mitä olemme saaneet?

Ainakin hetki sitten järjestelmän, joka ei tunnista liikaa maksettua autoveroa, vaan asettaa auton käyttökieltoon.

Johtajan tärkein taito

Kun maailmassa vapautetaan enenevässä määrin työntekijöitä suorittavasta työstä vaativampiin työtehtäviin, aidon johtajuuden merkitys kasvaa. Enää ei riitä, että esimies toimii laadunvalvojana tai tehtävien jakajana, vaan esimiehen täytyy olla ensi sijassa kiinnostunut työntekijöistään ihmisinä. Työn laatu heikkenee, jos työntekijät eivät koe olevansa luottamuksen arvoisia tai jos he eivät koe olevansa tärkeitä jäseniä jossain suuremmassa kokonaisuudessa.

Varhaiskasvatuksesta tulee entistä eriarvoisempaa

Hallitus päätti varhaiskasvatukseen ja päivähoitoon kohdistuvista lukuisista säästöistä. Näihin säästöihin moni kaupunki ja kunta sanoo ”Ei käy”.  Kieltäydytään mm. kasvattamasta ryhmäkokoja. Mitä tämä kertoo?  En usko, että säästöjä vastaan kapinoivissa kaupungeissa ja kunnissa on yhtään sen enempää resursseja kuin muualla maassa. Jos on, ei sitä löysää ainakaan runsaasti ole. Kyseessä on arvovalinta ja järjen ääni. Kenttää on taidettu kuunnella, vaikka hallitus sitä ei tehnyt. Tämä on ilahduttavaa.

Vaitiolovelvollisuus on luottamuksen edellytys

Jokaisessa ammattiryhmässä on ammattitaidottomuutta ja huonoa ammattietiikkaa. Joissain töissä tämä taidottomuus kuitenkin särähtää enemmän korvaan kuin toisissa. Joissain töissä ei tietynlaisia virheitä saisi tehdä lainkaan, koska niillä on mahdollisuus aiheuttaa suunnatonta haittaa.

5000 varhaiskasvatusalan ammattilaista joutaa työttömäksi

On kehkeytymässä ongelma sillä päivähoidossa tapahtuu ilmeisimmin suuria muutoksia. Jos aikuinen/lapsi suhdelukua muutetaan se vaarantaa jopa 5000 varhaiskasvattajan työpaikan Suomessa. Ei ihan mitätön määrä ammattitaitoa ja osaamista. Tästä 5000 työpaikan vaarantumisesta ei ole julkisuudessa keskusteltu. Minäkin luin sen pienestä uutisesta. Asiasta uutisoidaan varmasti suuremmin jos kyseessä on jokin muu ala. Näin äkkiseltään tulee mieleen menneisyydestä Finnair ja Nokia, joissa oli samansuuruinen työpaikkojen menetyksen uhka.

TE-toimisto on ammattitaidottomuuden kauhugalleria

Työkkäri (eli työttömyydenedistämiskeskus) kusee aktiivisesti työnhakijoiden pakkiin monellakin tavalla. Ehkä yleisin tapa haitata ihmisten työllistymistä on pakottaa ihmiset hakemaan paikkoja joihin he eivät ole todellakaan sopivia. Syy siihen miksi ihmiset "kieltäytyvät töistä" ja soittelevat työnantajille vain koska työkkäri käskee, johtuu nimen omaan siitä että työttömyydenedistämiskeskus käskee ihmisiä hakemaan täysin sopimattomia paikkoja

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä